Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe
- 6 jaj rozmiar L
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju (szklanka 250 ml)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 50 g cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie herbatników (ok 30 szt)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżek wrzątku
- 50 g płatków migdałowych
Sernik z mlekiem w proszku
Sernik z mlekiem w proszku to kremowy, rozpływający się w ustach deser, który sprawi, że będziesz do niego wracać. Poza smakiem jego największą zaletą jest to, że nie odpada, dodatkowo jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam na święta czy na co dzień.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ser z wiaderka przekładamy do misy miksera, dodajemy żółtka, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy olej, mleko w proszku oraz sok z cytryny. Do białek, dodajemy masę serową i powoli wlewamy zimne mleko. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Blaszkę o wymiarach 36cm x 25cm wykładamy folią aluminiową i układamy na niej herbatniki. Następnie na herbatniki wykładamy masę serową. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upływie czasu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie przywiera. Lekko uchylamy drzwiczki piekarnika.
Po wystudzeniu wierzch serniczka polewamy lukrem, a następnie posypujemy prażonymi migdałami. Teraz najtrudniejsze… musisz poczekać aż Twój sernik z mlekiem w proszku będzie gotowy do schrupania.. 😉
Smacznego!
Komentarzy